keskiviikko 12. elokuuta 2015

Aalto toppi


Tässä on ensimmäinen toppini jonka tein villa puuvilla  sekoite langasta.
Lampaan villaa 55% ja puuvillaa 45%. Pyörypuikoilla nro 5. Lanka on paljon pehmeämpää kuin siihen on sekoitettuna villaa. Lankaa meni kaksi 50g kerää.  Topin ohje löytyy kuva alta mutta itse tein yläosan eri tavalla mitä ohjeessa. Laitan sivun loppuun video linkkejä eri tekniikoista josita on apua.
ohje löytyy tästä


Muutettu ohje;
Aaltokuvio aloitetaan ylhäältä alaspäin eli rinnan alta. Toppiin tehdään lisäyksiä joten se suurenee alaspäin. Yhteen aalto kuvioon menee 17 silmukkaa joten tee mallitilkku valitsemallasi langalla ja mittaa yhden aalto kuvion pituus ja laske itsellesi sopiva määrä silmukoita.
 Esim. 17silmukkaa on 10.5cm ja rinnan alusmitta 70cm luo 17x7= 119 silmukkaa on 73.5cm. Kun olet luonut silmukat tee 4 kierrosta aina oikeaa eli suljettuna neuleena meinaa joka toinen kierros oikein ja joka toinen nurin. Aloita tämän jälkeen alhaalla oleva malli. Huom tässä linkki langankiertoon jos ei ole tuttu. Voit itse määrittää kuinka pitkän topin haluat tai jos et halua tehdä lisäyksiä loppuun saakka. Kun työ on halutun mittainen tee 4 kierrosta aina oikeaa ja päättele löysin silmukoin jottei helma kiristä. Tässä helppo tapa päättelyyn.
Ylä osa: Poimi silmukat työn kapeammasta päästä josta työ aloitettiin. Itse tein yläosan sileästä neuleesta mutta luovuus on sallittua ja aina kannattaa kokeilla jtn uutta. Tein 5 cm kaikilla silmukoilla ennen kun päättelin takakappaleen silmukat eli jos on 119s : 2 = 59 päätellään ja 60 jätetään etukappaleeseen. Etukappale jaetaan vielä kahtia eli 30 ja 30 Riippuen minkä muotoisen kaula aukon haluat voit päätellä keskimmäiset 4 silmukkaa jolloin etukappaleisin jää 28silmukkaa. Kavensin joka toinen kierros ja viimeiset 4 silmukkaa päättelin. Tässäkin on monta tapaa tehdä riippuen minkä muotoisen topin haluaa jos nyörejä ei halua voi yläosaa jatkaa paksummilla olkaimilla toiselle puolelle ja päätellä kuin tarpeeksi pitkät. Tee molemmat puolet samalla tavalla.  Itse kun tein sileää neuletta meinaa reunan kipristyä jolloin siihen on tehtävä reunat. Virkkasin reunat huomatkaa ettei pylväitä kannata nostaa jokaisesta silmukan kohdasta vaan joka kolmas tai neljäs muuten reunasta tulee löysä eikä istu.
Nyörit: Mittasin kuinka pitkät nyörit tarvitsin esim. 40cm leikkasin 18 langan pätkää letittäen 3:sta langasta aina yhden letin jolloin lettejä on 6 ja taas kolmesta valmiista letistä yhden paksun jonka kiinnitin olkaimiksi.

Mallikuvaa luetaan alhaalta ylöspäin.

  Piirrokset

oikea s oikealta puolelta, nurja s nurjalta puolelta
nurja s oikealta puolelta, oikea s nurjalta puolelta
1 langankierto
2 s oikein yhteen

Vaihdoin väriä aina yhden aaltokuvion välein eli 4 kierroksen välein














Tässä video linkkejä:
Aaltokuvio
Raidoitus suljettuna neuleena
Langanvaihto - langanpään yhdistäminen neuleeseen
Silmukoiden päättäminen - oikea puoli
Langanpäiden päättely

Jos on kysymyksiä yritän auttaa parhaani mukaan ei kun kokeilemaan ja luovuus valloilleen !! <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti